Routers hebben een bridge modus. Ziggo biedt die optie eveneens aan voor de routers die het bedrijf levert. In sommige gevallen kan het verstandig zijn die modus te activeren, maar hoe doe je dat?
Zodra je een internetabonnement afsluit bij Ziggo, dan stuurt het bedrijf je een modem op. Middels die modem, met ingebouwde router, ontvang je internet (en soms ook tv), waardoor je thuis online kunt gaan via wifi of een ethernetkabel. Echter, de Ziggo-modem is soms niet echt zaligmakend, helaas.
Bridge modus Ziggo-modem
En daarom besluiten veel mensen om zelf een router aan te schaffen, die in feite het werk overneemt van het Ziggo-model. Maar voordat je dit kunt realiseren, moet je er eerst voor zorgen dat de Ziggo-modem correct ingesteld is, in de bridge modus. Ziggo biedt die optie in principe voor elke modem aan.
Wanneer je besluit de bridge modus te activeren, moet je weten dat er een aantal dingen verandert. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Misschien zegt niet elke term je iets, maar voor de zekerheid (en omdat we graag compleet willen zijn) nemen we alle veranderingen hierover over van Ziggo.
- Alle wifi-opties van het modem gaan uit (het huidige netwerk komt dan te vervallen)
- De DHCP-server en NAT-instellingen vervallen (dat is handig om dubbele NAT-instellingen te voorkomen)
- De firewall schakelt uit (mogelijk heeft je nieuwe router een eigen firewall)
- Je kunt Wifispots niet meer gebruiken (dat is dan maar zo; mogelijk heeft je nieuwe router een groter bereik)
- Verbind de router met LAN-poort 1. Poort 2 t/m 4 gaan uit. Bij het zwarte SmartWifi modem (Sagemcom) kun je de router op alle poorten (1 t/m 4) aansluiten. De poort waar je de router op aansluit is de hoofdpoort. De andere poorten werken dan niet meer. (handig om alvast te weten)
- Je kunt je zeshoekige SmartWifi pods niet meer gebruiken (dat is dan maar zo; mogelijk heeft je nieuwe router een groter bereik)
- IPv6 voor de SmartWifi modems (Connectbox) en de Ubee 1318 (Staat IPv6 uitgeschakeld in je routerinstellingen? Dan gebeurt er niets en blijft internet werken zoals je gewend bent. Wil je voorbereid zijn op de toekomst en/of heb je apparaten die alleen IPv6 ondersteunen, activeer dan IPv6)
Wat is de bridge modus?
Goed, nadat we een korte duik in allerlei technische termen genomen hebben, is het tijd om even een stapje terug te nemen zodat we kunnen uitleggen wat de bridge modus inhoudt. Wanneer je die modus activeert, dan fungeert de Ziggo-modem letterlijk als een brug naar je nieuwe router.
De Ziggo-modem is nog steeds de plek in huis waar het internet vandaan komt. Maar omdat de routerfunctionaliteit uitgeschakeld en overgeheveld is, zendt die dus geen wifi-signalen meer uit. Door een losse router te koppelen aan de modem, neemt die dergelijke taken op zich.
Op zoek naar betere wifi: check alles over de Ziggo wifi boosters
De nieuwe router is dan verantwoordelijk voor het versturen van de wifi-signalen. Ook kun je apparaten middels een ethernetkabel koppelen aan dat model, mits die daar ruimte voor heeft. De nieuwe router is dus de plek waar je alle slimme apparaten in huis op aansluit, via een nieuw en apart netwerk.
Mocht je al gebruik hebben gemaakt van het oude Ziggo-netwerk, dan moet je alle reeds gekoppelde apparaten dus opnieuw aansluiten. Je kunt de router ook de oude Zigg-netwerknaam en -wachtwoord meegeven, om te kijken of die gekoppelde apparaten er automatisch verbinding mee maken.
Hoe je netwerknamen en -wachtwoorden aanpast, verschilt per router. Pak dus de handleiding erbij om te zien hoe je dit regelt. Meestal dien je naar het IP-adres van een router te gaan (die op het apparaat vernoemd wordt), zodat je bij de instellingen kunt komen. Lees de handleiding goed door.
Lees ook: Ziggo Connectbox: 8 dingen die je eerst moet weten
Bridge modus Ziggo inschakelen
Dan is het nu tijd voor het activeren van de bridge modus. Ziggo laat weten dat je dat niet altijd zelf kunt regelen, helaas. Alleen wanneer je een specifieke modem hebt, kun je de modus aanzetten. Je hebt hiervoor de Technicolor TC7200 nodig. Heb je een ander model? Dan vis je achter het net.
Nadat je op Opslaan hebt geklikt, gaat de modem herstarten. Wanneer die eenmaal weer up-and-running is, staat die in de bridge modus. Ziggo raadt aan om vervolgens je eigen router aan te sluiten of opnieuw op te starten (als die al aangesloten was), om je eigen netwerk te activeren.
Kom je er niet uit, dan kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met de klantenservice van Ziggo.
Bridge modus Ziggo uitzetten
Misschien bedenk je je later nog of werkt die andere router toch niet zo goed als verwacht — en dan is het wel handig om terug te kunnen schakelen naar de modem-routercombinatie van het Ziggo-apparaat. Geen nood, want net zoals met het activeren, gaat het uitzetten ook ontzettend gemakkelijk.
Bridge modus op andere Ziggo-modems?
En wat nou als je een andere Ziggo-modem hebt waar je de bridge modus op wil activeren? Op de website kunnen we lezen dat het helaas niet mogelijk is hem zelf in te schakelen. Als je dit dus geregeld wil hebben, dan zie je contact op te nemen met Ziggo, die het dan voor je kunnen doen.
Je begint op deze pagina van de Ziggo-website en moet dan even goed lezen wat er allemaal staat. Zo moet je onder meer de firewall-instellingen van je nieuwe router even controleren, checken of IPv6 ingeschakeld is en of je Prefix Delegation aan moet zetten (dit verschilt per router).
Vervolgens druk je op de oranje knop onderin, zodat je het benodigde formulier kunt invullen. Je vult onder meer je modem-, klant- persoons- en adresgegevens in. Daarna druk je op verzenden. Wil je vervolgens de bridge modus weer deactiveren? Dan gebruik je daarvoor hetzelfde formulier.
Lees ook:
- Ziggo abonnement prijs + zo kan het goedkoper
- Ziggo Next Mini: 7 dingen die je eerst moet weten
- Ziggo Mini Next problemen: probeer deze oplossingen eerst
- Ziggo terugkijken: dit moet je eerst weten (+ problemen)
- Welk Ziggo pakket heb ik (en kan het goedkoper?)
- Ziggo zenders weg: dit is hoe je het oplost
- Ziggo afstandsbediening koppelen: deze methode werkt altijd
- Ziggo wifi boosters: doen of beter niet? (+ alternatieven)