Chrome OS downloaden en installeren: de ultieme gids

Chrome OS

Chrome OS downloaden is zo gebeurd, maar het installeren vereist wel wat werk. In principe kun je elke laptop of computer omtoveren tot een Chrome OS-apparaat, mits die natuurlijk goede specs heeft. Echt oude apparaten vallen natuurlijk af.

Google biedt geen officiële methode aan voor het installeren en uitproberen van Chrome OS (behalve natuurlijk door bijvoorbeeld een Chromebook te kopen), maar ontwikkelaars hebben een handigheidje ontdekt waardoor je het besturingssysteem op je eigen hardware uitprobeert.

Chrome OS installeren

Voordat we kunnen beginnen met het installeren van het Chrome OS, kijken we naar de benodigdheden. Wat we willen bereiken is het klaarstomen van een usb-stick, waar de Chromium OS disk image op te vinden is. Dat is een schijfkopie waarmee je het systeem uiteindelijk gebruikt.

Dit heb je nodig:

 1. Een werkende computer met minimaal één usb-aansluiting
 2. Een usb-stick met minimaal 4 GB aan opslagruimte
 3. Een programma voor het uitpakken van een zip-bestand, zoals 7-Zip voor Windows, Keka voor macOS of p7zip voor Linux
 4. Een programma genaamd Etcher; dat kun je downloaden voor Windows, macOS en Linux

De usb-stick wordt volledig gebruikt in dit proces. Dat betekent dat die compleet leeggehaald wordt voordat we hem kunnen gebruiken. Zorg er dus voor dat je een usb-stick gebruikt waar geen waardevolle bestanden op staan. Het maakt niet uit of je Windows, macOS of Linux gebruikt.

Waarom het belangrijk is in dit geval een usb-stick te gebruiken, is omdat dit een veilig en effectieve manier is van werken. Je kunt Chrome OS gebruiken wanneer je maar wil, op geschikte hardware – zonder dat je daarvoor eerst Windows of macOS hoeft te verwijderen.

Chrome OS op Chromebook
Via: Google, CC

Chrome OS downloaden

Voordat we het Chrome OS op een apparaat kunnen gebruiken, moeten we een recente versie van het besturingssysteem downloaden. Google biedt geen officiële versie van de basiscode aan, dus die moeten we ergens anders vandaan halen. Een goede alternatieve bron is Arnold The Bat.

Chrome OS is gebaseerd op Chromium OS. Dat is een opensource project dat is opgezet met het doel een besturingssysteem te bouwen dat snel, simpel en veilig is. Via het Chromium OS kom je aan het Chrome OS. Via de eerdergenoemde website kom je aan de meest recente versie van het systeem.

Na het downloaden is het zaak dat je het bestand uitpakt met de hierboven genoemde programma’s. Sla de bestanden op in een map die je gemakkelijk kunt bereiken. Denk dan bijvoorbeeld aan een map op het bureaublad. Pak de usb-stick erbij, zodat we die vervolgens kunnen formatteren.

FAT32

Dat formatteren is belangrijk, aangezien we de stick dus voor één doel gebruiken. Het is de bedoeling dat je hem formatteert naar FAT32. Hoe je dat doet per besturingssysteem, verschilt. Windowsgebruikers gaan echter als volgt te werk:

 1. Stop de usb-stick in de usb-poort
 2. Open de bestandsbeheerder
 3. Ga naar Deze pc of Computer
 4. Druk met je rechter muisknop op de usb-stick
 5. Selecteer formatteren
 6. Druk op de plek waar nu NTFS staat en verander dat naar FAT32
 7. Druk nu op Start en vervolgens op OK
 8. Geef de usb-stick de naam Chrome mee, puur voor het gemak
Werken op een Chromebook
Via: pixabay.com | Photo Mix, CC

Chromium OS

Nu we alle voorbereidingen getroffen hebben, is het belangrijk Etcher te installeren en te openen. Na het openen ga je als volgt te werk:

 1. Selecteer Select Image
 2. Ga naar de plek waar de schrijfkopie van Chromium OS staat
 3. Voeg dat schijfkopie toe aan Etcher
 4. Selecteer Select Drive
 5. Kies nu de usb-stick uit die je net geformatteerd hebt
 6. Klik nu op Flash, zodat het kopie geïnstalleerd wordt op de usb-stick

Voordat je Chrome OS kunt gebruiken vanaf een usb-stick, moet je wachten tot Etcher het proces volledig afgerond heeft. Dat betekent dat je moet wachten totdat in beeld staat dat het programma voor 100% klaar is. Daarna is de stick geschikt als usb-schrijf met Chrome OS aan boord.

Chrome OS opstarten

Als alles goed gegaan is en Chrome OS op de usb-stick staat, dan dien je de computer opnieuw op te starten. Om Chrome OS te kunnen gebruiken, moet je de computer het commando geven op te starten met Chrome als besturingssysteem.

Windowsgebruikers kunnen dit regelen in hun BIOS-instellingen. Het benodigde Boot Options-menu kun je vinden door tijdens het opstarten de Esc-, F2-, F10- of F12-knop ingedrukt te houden. Macgebruikers moeten dan de Option-toets even indrukken tijdens het opstarten.

In beide gevallen kom je, wellicht na een moment van wachten, uit in het beoogde menu. Het is de bedoeling dat je een besturingssysteem selecteert die vanaf een externe schijf geladen wordt. Je moet in dit geval niet voor de optie kiezen die betrekking heeft op de interne harde schijf.

Kies dus voor een externe bron. Binnen no-time komt het Chrome OS tevoorschijn op je scherm en kun je aan de slag. Nogmaals: door op deze manier te werken, hoef je geen ander systeem te verwijderen en kun je beide besturingssystem dus naast elkaar gebruiken.

Met de usb-stick in je arsenaal kun je nu menig hardware met Windows, Linux of macOS omtoveren tot een Chrome OS-machine. Na de initiële installatie is het nog wel zaak dat je Chrome OS instelt. Dat doe je door eenmalig in te loggen met je eigen (of een nieuw) Google-account.

Twijfel je nog tussen een Chromebook of een Chromebox? Dan lees je hier wat je van een Chromebox kunt verwachten.

Via: Wikimedia Commons, CC

Tags:

Plaats je reactie

Laat een reactie achter

Chromefans
Logo