Chromebook voor school: alle info en de beste keuze

Een Chromebook voor school is helemaal nog niet zo’n slecht idee. Het zijn betaalbare en gemakkelijk in gebruik te nemen apparaten, die kinderen snel onder de knie hebben. En vanwege het cloudkarakter van de laptops, krijgen ze thuis en op school toegang tot dezelfde lessen en software.

Beste Chromebook voor school – 2023/2024

Uiteraard ga ik verderop in het artikel dieper in op de beste keuze en vooral waarom dit zo is. Maar als je meteen de beste Chromebook voor school wil zien, dan is voor het jaar 2023/2024 de volgende.

Wat is een Chromebook
SCHOOLJAAR 2023/2024
Beste Chromebook voor school (2023/2024). Snelle, betrouwbare, maar vooral betaalbare laptop inclusief touchscreen.

Bekijk alle 187 reviews

Inclusief touchscreen
Accu tot 12 uur!
14 inch-scherm (full HD)
Goede prijs- kwaliteit verhouding

Voor dit artikel hebben we ruim 40 Chromebook geanalyseerd, bekeken en vergeleken. Het resultaat is een beknopte lijst met de beste Chromebook voor school van dit moment.

Chromebook voor school

Soms gebeurt het nog wel eens dat een school zelf hardware aanbiedt. De iPad is een populaire tool en ook Windowscomputers worden veelal gebruikt. Maar weinig apparaten zijn zo handig als een Chromebook voor school.

Chromebook voor school – aanbiedingen
Een overzicht van Chromebook voor school die op dit moment in de aanbieding zijn. Dit wordt dagelijks geüpdatet!

Dat geldt voor de kinderen, maar dat geldt ook zeker voor onderwijzers en de belangrijke ict-beheerders. Een Chromebook onderhouden voor onderwijs is namelijk zo gepiept.

Niet elke school biedt standaard een Chromebook aan, dus soms moet je er zelf eentje aanschaffen. Mocht je dus in de markt zijn voor een Chromebook voor je kind, dan doe je er goed aan het onderstaande artikel door te nemen. We schuiven namelijk een paar unieke modellen naar voren.

Cloudwise op Chromebook
Via: Cloudwise / youtube.com (capture) | Cloudwise

Voordelen van een Chromebook

Twijfel je nog tussen een Chromebook of laptop voor school? Dan kunnen de onderstaande voordelen je wellicht helpen. Een Chromebook is in heel veel gevallen een stuk goedkoper dan een traditionele laptop (of zo’n eerdergenoemde iPad). En dat terwijl je er vaak evenveel mee kunt doen.

Bovendien is een Chromebook, met zijn toegankelijke Chrome OS-besturingssysteem, ook zo in gebruik te nemen. Instellingen staan op een logische plek en omdat je alleen apps kunt downloaden via Google Play (de downloadwinkel), heb je verder ook last van weinig afleiding.

Word op Chromebook
Slechts beperkt beschikbaar
Officiële versie van Office 365
Geschikt voor Chromebook
Ook in browser te gebruiken

Verder is het goed om te weten dat Chromebooks in verschillende formaten aangeboden worden. Je komt vaak modellen tegen met een scherm van 11,6 inch. Dat is in principe prima om op te werken, maar wellicht is het ook net even een te klein scherm wanneer je apps naast elkaar gebruikt.

Een groter scherm stelt je in staat twee vensters naast elkaar te openen, zoals een webbrowser en een document in een app als Microsoft Word. Daarnaast hoef je ook minder te scrollen op webpagina’s en in andere vensters van applicaties die je op dat moment gebruikt. Andere populaire schermformaten zijn 13,3 en 15,6 inch. Groot zat dus voor de meeste toepassingen.

TIP: heb je nog oude laptop of PC staan, dan kun je ook Chrome OS Flex installeren. Hiermee krijg je direct alle Chromebook-functionaliteit en hoef je geen nieuwe hardware te kopen.

Ook kun je een VPN voor Chromebook gebruiken, waardoor je met een beveiligde verbinding online kunt. Mocht het van school uit mogelijk (of verplicht) zijn om met een VPN te verbinden, dan kan deze ook ingesteld worden.

Chromebook aanbieding
Via: depositphotos.com | coryaulrich

Budget: Gulden middenweg

De prijs van de hardware telt zeker mee in de overweging. Chromebooks zijn over het algemeen veel goedkoper dan laptops. Voor 200 tot 300 euro kun je al een prima model kopen waar kinderen gewoon op kunnen werken, zonder tegen al te veel problemen aan te lopen.

Ook hier is het zo dat je het zelf zo gek en zo duur kunt maken als je wil. Er zijn ook Chromebooks beschikbaar die een prijskaartje van rond de 1000 euro hebben. Dat is wellicht teveel van het goed. Modellen die 300 tot 700 euro kosten vormen dan vaak de gulden middenweg.

Afbeelding: Lenovo

Beste Chromebook voor school

Hieronder noemen we vijf verschillende modellen die prima als Chromebook voor school ingezet kunnen worden. De Chromebooks kosten bijna allemaal minder dan 500 euro en het gros is in Nederland te koop. Maar welke Chromebook voor school moet je nou kiezen? Dit zijn de beste opties.

1

Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM

Beste koop
Bekijk de actuele prijs voor de Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM
Beste koop Chromebook voor school!

De Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM is een aantrekkelijke en toegankelijke Chromebook die geschikt is voor school. Met zijn 14 inch-scherm inclusief touchbediening kun je hem op meerdere manieren gebruiken. Bedienen met een muis en toestenbord, maar ook via het touchscreen.

Met een gewicht van 1,5 kg is deze Acer Chromebook voor school ook niet bepaald zwaar en dus handig en goed mee te nemen. Daarnaast zijn er genoeg aansluitingen aanwezig en gaat de accu maar liefst 12,5 uur mee.

Al met al is deze Chromebook geschikt voor studie en school en dat ook nog eens voor een aantrekkelijke prijs. Dat is dan ook de reden dat deze de stempel ‘Beste koop’ heeft gekregen.

2

<meta charset="utf-8">Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14IGL05 82C10011MH

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14IGL05 82C10011MH
Bekijk de actuele prijs voor de Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14IGL05 82C10011MH

Met deLenovo IdeaPad 3 Chromebook 14IGL05 82C10011MH krijg je een 14 inch full HD-scherm en mooi uitziende Chromebook. Deze versie is niet voorzien van een touchscreen.

Met de accuduur zit het wel goed: deze Chromebook van Lenovo gaat namelijk 10 uur mee. Dit zal in de praktijk iets minder zijn, maar is daarmee nog steeds ruim voldoende voor een gemiddelde schooldag.

Verder is deze Lenovo Chromebook met 1,4 kg eenvoudig mee te nemen en wordt hij aangeboden voor een aantrekkelijke prijs.

3

HP Chromebook x360 14a-ca0502nd

Bekijk de actuele prijs voor de HP Chromebook x360 14a-ca0502nd

Deze HP Chromebook x360 14a-ca0502nd is met een touchscreen te gebruiken als tablet, maar ook als laptop waarbij de bediening ‘gewoon’ via toetsenbord en muis kan.

HP weet met deze Chromebook wederom een prima prijs- kwaliteitsverhouding te bieden, waardoor je deze voor veel doeleinden kunt gebruiken. Enerzijds voor school en studie, maar ook voor het consumeren van media zoals YouTube en Netflix.

Met een accuduur van 12 uur kun je dat ook nog eens lang achter elkaar doen. Met 1,5kg is deze Chrome voor school en studie ook lekker licht. Opvallend detail zijn verder de gekleurde details.

4

Lenovo Chromebook IdeaPad Flex 5

Bekijk de actuele prijs voor de Lenovo Chromebook IdeaPad Flex 5

De Lenovo Chromebook Flex 5 is een zogenaamde convertible. Dergelijke modellen worden ook wel eens aangeduid als een 2-in-1 model. Het scherm is helemaal naar achteren te kantelen, waardoor je de Chromebook ook als tablet kunt gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk een presenteer- en tentstand te gebruiken, waardoor je er video’s op kunt bekijken.

Dit is een Chromebook die in het teken staat van kracht, dankzij de Intel Core i3-processor onder de motorkap. Dat geeft menig Windowslaptop vaak net genoeg kracht voor dagelijkse taken, maar het geeft Chromebooks meer dan dat vanwege de zuinige en lichte software in de vorm van het Chrome OS. De Lenovo Chromebook Flex 5 heeft een scherm van 13,3 inch en beschikt over een hoge full hd-resolutie (1.920 bij 1.080 pixels). Het model biedt ondersteuning aan voor een stylus, maar die moet je los kopen.

5

Asus Chromebook Flip C436FA-E10131

Asus Chromebook Flip C436FA-E10131
Bekijk de actuele prijs voor de Asus Chromebook Flip C436FA-E10131

Ben je op zoek naar het neusje van de zalm op Chromebook-gebied, dan is de Asus Chromebook Flip C436FA-E10131 absoluut een goede keuze.

Onder de motorkap van deze 14 inch-Chromebook draait een i5-chipset van Intel die voor de nodige snelheid en rekenkracht zal zorgen. Uiteraard is er een touchscreen aanwezig en kan deze Chromebook gebruikt worden als tablet en als laptop.

De accu van deze krachtpatser gaat 12 uur mee en heeft een opslag van 256GB, waardoor je meer dan genoeg lokaal kunt opslaan. Met zijn 1,14kg is hij erg licht en eenvoudig mee te nemen en onderweg te gebruiken.

Al met al: dit is de beste Chromebook van dit lijstje, maar daar betaal je uiteraard ook voor. Heb je echter een ruim budget en wil je voor een Chromebook gaan, dan is dit zeker een interessante optie.

Waar moet je op letten bij een Chromebook voor school?

Er zijn een aantal zaken belangrijk om in de gaten te houden als je op zoek gaat naar een Chromebook voor school.

Accuduur

Tegenwoordig zijn er vaak stopcontacten in de buurt, ook op school, maar het is wel prettig als een Chromebook ook een degelijke accu heeft. De meeste Chromebooks doen het sowieso goed qua accuduur, enkele uitzonderingen daargelaten.

Afhankelijk van de persoonlijke wensen zou ik gaan voor een Chromebook die minimaal 8 uur accuduur heeft. Dit zal in de praktijk overigens altijd iets lager uitvallen.

Schermformaat

Een kleine Chromebook kan erg handig zijn, deze is vooral eenvoudig mee te nemen, maar urenlang op een klein scherm werken is niet per se ideaal. Dat is dan ook de reden dat in bovenstaande lijst allemaal wat ‘grotere’ Chromebooks genoemd zijn.

Als vuistregel zou ik aanhouden om minimaal voor 13 inch te gaan als het schoolwerk of de studie vereist om meerdere uren per dag achter een Chromebook te zitten.

Budget

Chromebooks zijn er voor elk budget, ze staan er ook om bekend niet al te duur te zijn. Ga er bij een Chromebook vanuit dat je vanaf 250 euro moet rekenen, waarbij het soms iets lager kan uitvallen.

Bij de goedkopere modellen lever je vaak wel in op zaken als scherm en accuduur, dus het is natuurlijk altijd een afweging welk bedrag je er daadwerkelijk aan wil uitgeven.

Meer over Chromebook en onderwijs

Wil je lezen op wat voor manier een Chromebook op school gebruikt kan worden? Lees dan eens ons uitgebreide achtergrondartikel over Cloudwise. Dit is een populair onderwijsprogramma en een goede leeromgeving voor kinderen.

Ben je op zoek naar een opfriscursus over een Chromebook, of twijfel je nog om er nog over om er één aan te schaffen, dan lees je hier: Wat is een Chromebook en wat kun je er allemaal (niet) mee?

Afbeelding: pixabay.com | Roonz-nl, CC

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer