Chromecast 4 met Google TV kopen: beste deals + handige tips

De Chromecast 4 met Google TV is de meest uitgebreide Chromecast-versie die er tot op heden bestaat. Het is ook meer een mediaspeler dan een simpele dongle voor aan je tv. In dit artikel lees je alles wat je wil weten over de hardware en de software, en krijg je de meest recente prijzen te zien.

Chromecast 4: de naam

Chromecast 4 en Chromecast met Google TV

Laten we eerst de naamgeving bekijken, daar zijn nogal wat verschillende mogelijkheden. Zo wordt dit apparaatje de Chromecast met Google TV genoemd. Maar ook Chromecast 4 is een veelgebruikte term. Voor de mensen die meer van afkortingen zijn, heet wordt hij de CMGTV (of in het Engels GCWGTV) genoemd.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: ook de naam Chromecast Sabrina komt vaker voorbij. Dit was een interne codenaam bij Google voor dit product. Hiermee wordt dus allemaal hetzelfde product bedoeld. In dit artikel gebruiken we de namen dan ook door elkaar.

Chromecast 4 met Google TV Beste deal

Draait op Android TV
Inclusief afstandsbediening
Geschikt voor NL/BE

De Google Chromecast kennen we als een simpele dongle voor aan de televisie, die menig scherm zonder internetmogelijkheden slim maakt. Met het apparaat cast je simpelweg content van een smart device naar de Chromecast toe en bedien je de media via een smartphone, tablet of computer.

In de basis is de reguliere Chromecast dus een simpel apparaat. Dat geldt ook nog voor de Google Chromecast 4. Maar je krijgt er wel flink wat functies bij, die gebruikers van andere Chromecasts niet hebben. Wat maakt dan precies het verschil? Nou, Google TV en de afstandsbediening.

Chromecast met Google TV
Chromefans.nl

Chromecast 4 met Google TV kopen

De beste deals op een rij

Wil je de Chromecast 4 kopen in Nederland, dan zijn er mogelijkheden. Alhoewel het product officieel nog niet gelanceerd is door Google in Nederland, toch is de Chromecast met Google TV gewoon te koop.

Er zijn meerdere, gerenommeerde webshops die het product aanbieden voor een goede prijs. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Bol en MediaMarkt. Hieronder kun je checken welke het goedkoopst is, maar ook of er een actuele Chromecast aanbieding is. Zijn deze prijzen toch nog wat aan de hoge kant? Dan kun je altijd gaan voor de Chromecast V3.

Chromecast met flinke korting 🔥Extra korting🔥

Populairste Chromecast in NL/BE
Unieke korting
Beperkt beschikbaar
Deals beschikbaar bij CoolblueBol.comMediaMarktWehkampExpert en BCC

Chromecast met Google TV BESTE KEUZE

4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)
Deals beschikbaar bij Bol.com, MediaMarkt, Expert, Wehkamp en BCC

De prijs van de Chromecast 4 kun je hier vinden, waarbij de prijzen twee keer per dag geüpdatet worden.

Stel gratis prijs alert in
Stel alert in voor Chromecast met Google TV - €69,99

Prijs historie voor Chromecast met Google TV

Statistieken

Actuele prijs €69,99 26 juni 2022
Hoogste prijs €85,00 8 december 2021
Laagste prijs €69,99 15 juni 2022
Vanaf 8 december 2021

Laatste prijswijzigingen

€69,99 15 juni 2022
€79,99 12 januari 2022
€85,00 8 januari 2022
€79,99 7 januari 2022
€85,00 4 januari 2022

Twijfel je welke je moet kiezen? Check dan mijn gids: Chromecast kopen, ik heb ze allemaal voor je getest

Chromecast met Google TV: wat kun je ermee?

Dit zijn de details…

De Chromecast 4 is eigenlijk meer mediaspeler dan simpele dongle. Het apparaat is daardoor vergelijkbaar met de Nvidia Shield, die draait op Android TV, of de Apple TV, die draait op tvOS. Dat komt niet alleen door het feit dat er nu een afstandsbediening is, waardoor mediabediening via een bronapparaat in feite overbodig is. Dat komt ook door het eerdergenoemde Google TV.

De afstandsbediening heeft knoppen voor menunavigatie, het afspelen van content en directe snelkoppelingen naar Netflix en YouTube. Ook is er natuurlijk een knop aanwezig voor de Google Assistent. De remote is verder compact en zeer handzaam.

Vergeet echter niet dat de basis blijft bestaan. Ook de Google Chromecast 4 is een Chromecast waar je content naartoe stuurt vanaf een smartphone, tablet of pc. Los daarvan is het design ook net even anders dan bij andere Chromecast, waardoor die meer in lijn valt met Nest-producten.

De Chromecast met Google TV heeft een aantal toffe functies. Denk dan aan:

 • Een usb-c-poort
 • Ondersteuning voor 4K
 • Ondersteuning voor HDR (en Dolby Vision)
 • Ondersteuning voor Dolby Atmos (en 5.1-speakeropstellingen)

Deze Chromecast levert ook een functionaliteit in. Want – in tegenstelling tot de Ultra – dit keer is er geen ethernetpoort aanwezig, voor bedraad internet. Je kunt die toevoeging wel los aanschaffen wanneer je hem echt mist. Maar anders sluit je hem gewoon via het wifi-netwerk aan, natuurlijk.

De Chromecast heeft onder de motorkap een 1,9 Ghz Quad-Core ARM Cortex-A55 en een Mali-G31 MP2 GPU. Daarnaast is er 2GB RAM aanwezig en aan opslag 8GB. Deze opslag is in principe niet bedoeld om vanaf te streamen, de Chromecast 4 is volledig ontworpen om online te werken.

Handig aan deze USB-C aansluiting is, dat je er ook een USB-C hub op kunt aansluiten, waardoor je de functionaliteit verder kunt uitbreiden. Meer daarover kun je bijvoorbeeld vinden in deze video.

Er is ook Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac @ 2.4/5 GHz aanwezig op deze Chromecast met Google TV en biedt de mogelijkheid tot aansluiten via HDMI op de tv. De stroomvoorziening verloopt via de USB-C poort op het apparaatje, die aangesloten dient te worden op de netstroom.

Chromecast met Google TV
Chromefans.nl

Chromecast met afstandsbediening

Dit model is de enige Chromecast met afstandsbediening die nu op de markt is. Met deze relatief kleine remote kun je eigenlijk alle functies bedienen.

Zo is het onder andere mogelijk om direct Netflix of YouTube te starten en kun je eenvoudig toegang krijgen tot de Google Assistant. Ook heeft deze Chromecast met afstandsbediening de mogelijkheid om de tv in- en uit te schakelen (mits de HDMI-poort dit ondersteunt), een functie die ik zelf vaak gebruik.

De Chromecast met afstandsbediening is het enige model met deze mogelijkheid. De Chromecast met Google TV heeft daarmee extra mogelijkheden en vereenvoudigd de bediening aanzienlijk bij het navigeren door menu’s en installeren van apps.

Chromecast 4 met Google TV: de software

Een ander belangrijk verschil in vergelijking met de eerdere Chromecast-versies, is dat hier dus Google TV op aanwezig is. Dit is een unieke software-omgeving, die gestoeld is op Android TV. Dat is het besturingssysteem voor slimme televisies en mediaspelers, die je her en der aantreft.

Google TV leunt dus hevig op Android TV, maar werkt net even anders dan je gewend bent. Je hebt nog steeds toegang tot de Google Play Store, waar je alle apps downloadt die je nodig hebt. In de basis verandert er dus niets aan het gebruik. Maar de Google TV-interface voegt wel iets toe.

Die interface brengt namelijk alle (grote) videostreamingdiensten samen en kun je content streamen van bijvoorbeeld Netflix, Prime, Disney Plus, Videoland, Ziggo of KPN iTV. Zo sla je een suggestie heel snel op vanuit het thuisscherm van de Chromecast met Google TV en zoek je binnen alle apps en diensten naar de content die je wil bekijken. Ook start je meteen een show, die vervolgens in de juiste app opent.

Google TV draait dus helemaal om het leveren van de juiste content op het juiste moment. De extra laag kan bovendien meer series en films voorstellen op basis van je kijkgedrag, ongeacht de app die je daarvoor gebruikt. Ook worden alle gegevens gesynchroniseerd met je Google-account.

Uiteraard heb je ook nog steeds de mogelijkheid om apps te openen en door het aanbod van series, films, documentaires, muziek en andere content te scrollen. Het feit dat de Chromecast met Google TV deze interface heeft, geeft absoluut een toegevoegde waarde.

Google TV

Chromecast 4: Nederland en België

Dit kun je er wel (en niet) mee

Vanaf juni 2022 heeft Google de Chromecast met Google TV officieel in Nederland uitgebracht. Dat wil zeggen dat er nu ‘volledige’ ondersteuning is voor alle mogelijkheden en dat hij op meerdere plaatsen te koop is.

Dat betekent ook dat de aanbevelingen die onder andere op het hoofdscherm van de Chromecast getoond worden, nu beschikbaar zijn.

Hier wordt op basis van jouw (kijk-)geschiedenis en andere informatie een aanbeveling gedaan voor films, series of andere content die voor jou interessant is. Daarbij kun je tevens kiezen van welke bronnen dit al dan niet wordt meegenomen, zoals bijvoorbeeld Disney+ of YouTube.

Dit maakt de Chromecast met Google TV een stuk interessanter, omdat je niet alleen ‘puur’ een cast-functionaliteit hebt, maar ook content kunt ontdekken. Uiteraard kun je ook apps installeren en navigeren via de afstandsbediening.

Dat maakt de Chromecast met Google TV in Nederland absoluut een interessant apparaat!

Chromecast met Google TV: nog meer mogelijkheden

Daarbij is het goed om te weten dat je ook een dienst als Google Stadia kunt gebruiken in combinatie met de Chromecast met Google TV. Je hebt hiervoor wel een geschikte controller nodig. In principe werkt elke bluetoothcontroller, maar de Google Stadia-controller is waarschijnlijk gewoon de beste optie. Stadia is de cloudgaming-dienst van Google, waarmee je high-end games vanuit de cloud naar jouw Chromecast streamt!

De grote vraag is nu: is Chromecast met Google TV een must-have? Als je de beste Chromecast-ervaring wil hebben, dan is dit een goede optie. Google TV is een schone en rustige interface, die wel degelijk meerwaarde biedt middels aanbevelingen en suggesties op je kijkgedrag, verspreid over meerdere apps.

Ben je daar niet naar op zoek en houd je het liever allemaal wat simpeler, dan is een ouder Chromecast-model nog steeds zeer geschikt. Niet iedereen beschikt bovendien over tv’s en speakers die zaken als Dolby Atmos/Vision aanbieden, waardoor goedkopere opties vaak nog steeds de betere opties zijn.

Alle Chromecast vergeleken

Welke moet je kiezen?

Op dit moment zijn er twee Chromecast op de markt die volop te verkrijgen zijn: de Chromecast (V3) en de Chromecast 4 (of Chromecast met Google TV). De Chromecast Ultra is inmiddels bijna uitgefaseerd en mondjesmaat te verkrijgen, daarom heb ik deze buiten de vergelijking gelaten.

Details
Pluspunten
Minpunten
Specs
 
Chromecast V3
Chromecast V3
Populairste Chromecast van dit moment
Bekijk beste prijs
Details
Verkrijgbaar bij:
Bol.com
MediaMarkt
Coolblue
BCC
Expert
Wehkamp

Kenmerken:

Full HD-video (60fps)
Bedienen via app
Wifi ac (2.4 en 5GHz)
Pluspunten
+ Bijzonder goede prijs-kwaliteit
+ Bediening via app
+ Aansluiten via USB op tv of stroomnet
Minpunten
– Geen 4K
Specs
Resolutie
Full HD (60fps)


Connectiviteit/aansluiting
wifi ac (2.4 en 5GHz)
HDMI en micro USB


Afmetingen
520 x 138 x 519 mm
55 gram
Stroomkabel: 1,52m

In de doos
Chromecast
Stroomkabel (micro-USB)
Stroomadapter (USB)
Vereisten
TV met HDMI
Wifi
Ondersteund apparaat met wifi (smartphone of tablet)

Streaming
Netflix, Videoland, YouTube, Spotify, Prime en vele anderen

Jaar van lancering
2018

Prijsvergelijking ↓
Chromecast met Google TV
Chromecast met Google TV
Beperkt verkrijgbaar (in NL/BE)
Bekijk beste prijs
Details
Verkrijgbaar bij:
Bol.com
MediaMarkt
Expert
Wehkamp
BCC


Kenmerken
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)
Pluspunten
+ 4K en HDR10+
+ Inclusief afstandsbediening
+ Android TV (en dus een interface op tv-scherm)
+ Geschikt voor Google Stadia (gamen)
Minpunten
– Alleen stroom via stroomnet
Specs
Resolutie
4K (60fps)
HDR10+

Connectiviteit/aansluiting
wifi ac (2.4 en 5GHz)
Bluetooth
HDMI en USB-C
Google Assistant

Afmetingen
162 x 61 x 12.5 mm
55 gram
Stroomkabel: 2m

In de doos
Chromecast
Stroomkabel (USB-C)
Stroomadapter (USB)
Afstandsbediening
AA batterijen (2x)

Vereisten
TV met HDMI
Wifi
Ondersteund apparaat met wifi (smartphone of tablet)

Streaming
Netflix, Videoland, YouTube, Spotify, Prime en vele anderen

Jaar van lancering
2020

Prijsvergelijking ↓

Zoals je ziet zijn er de nodige verschillen en overeenkomsten tussen beide Chromecast. Om de keuze wat eenvoudiger te maken, hieronder een aantal statements

 • Wil in 4K streamen: kies dan voor de Chromecast met Google TV
 • Wil je bedienen met een interface en afstandsbediening: kies dan voor de Chromecast met Google TV
 • Wil je gewoon streamen in full HD: kies dan voor de Chromecast V3
 • Wil je niet teveel uitgeven: kies dan voor de Chromecast V3

Wil je klaar zijn voor de toekomst, dan is de Chromecast 4 met Google TV de beste optie. Wil je niet teveel spenderen, dan kun je beter voor de gewone Chromecast gaan.

In mijn artikel over Chromecast kopen ga ik dieper in op dit onderwerp, dus wil je er nog meer over weten of is de keuze nog niet gemaakt, dan kun je daar terecht.

Lees ook Chromecast installeren: met deze gids lukt het altijd!

Chromecast 4 met Google TV: tot slot

Voor ~ € 80 koop je een bijzonder uitgebreide streamingdongle die goed in elkaar zit. Daarnaast zal Google de komende jaren nog zorgen voor de nodige interessante updates om de functionaliteit verder uit te breiden.

Wie weet is de Chromecast 4 wel jouw nieuwe gamingdevice van de toekomst. Hopelijk heb je een beslissing kunnen nemen en heb je de beste deal gevonden!

3 Opmerkingen
 1. Zojuist de v4 met Google TV ontvangen en geinstalleerd.
  Vervolgens de iTV app voor Android gedownload. Dat werkt prima.
  Maar, hoe kom ik nou weer op een makkelijke manier terug van Netflix naar iTV?
  Een lijstje met favorite apps op de beginpagina zou wel handig zijn.
  Of zie ik iets over het hoofd?

 2. Antwoord
  Jan van den Broek. 31 mei 2022 op 13:49

  Hoi Ruud,

  Ik heb een vraag.
  Ik heb een LG OLEDGSGIRLA tv, een Samsung HW-Q9507,
  en een afstand bediening van de KPN tv.
  Kan ik dat allemaal bedien met de Chromecast ?

  Vriendelijke groeten, Jan van den Broek.

  • Hallo Jan,

   Goede vraag! Nu ken ik niet alle producten specifiek, maar met de Chromecast kun je niet het kastje van KPN bedienen. Wat wel een optie is, is om de KPN iTV-app via de Chromecast te streamen (en dus te bedienen met de Chromecast-afstandsbediening).

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

Chromefans
Logo

Ik gebruikte
100+ Chromecast apps mag ik mijn favoriete apps met je delen?

Schrijf je dan gratis in en ik stuur ze meteen