Chromecast en beamer: zo werken ze (niet) samen [+ uitleg]

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

Chromecast en beamer

De Chromecast en beamer gaan prima samen. Er zijn echter wel zaken waar je rekening mee moet houden en daar lees je in dit artikel alles over. Zo moet je iets regelen voor het geluid en kan het voorkomen dat jouw beamer geen (beschikbare) hdmi-poort heeft.

Chromecast en beamer aan elkaar koppelen gaat in principe heel simpel. Wanneer je projector een hdmi-aansluiting heeft, dan stop je de Chromecast in de poort, voorzie je hem van stroom (via usb of een stekker), stel je de boel in en kun je daarna direct beginnen met casten.

Nog gemakkelijker: tegenwoordig zijn er beamers die voorzien zijn van Chromecast ingebouwd. Dan hoef je niets te doen met een extra Chromecast-model en werkt alles heel gemakkelijk via het besturingssysteem van de beamer. Soms hebben dergelijke projectors Android TV aan boord zoals deze en deze.

Bekijk hier beamers met een HDMI-aansluiting voor Chromecast

Chromecast en beamer: aansluiten

Om een Chromecast heb je een aantal zaken nodig en afhankelijk van het model ook nog een adapter.

Het kan echter zijn dat je tegen problemen aanloopt. Wellicht zit er een mini-hdmi-poort op je beamer of anders een versie zonder hdcp (high-bandwidth digital content protection) aan boord. Zonder hdcp werkt de Chromecast niet volledig, dus dat moet je eerst oplossen.

Zonder hdcp loop je tegen problemen met zowel audio als video aan. Dit los je gemakkelijk op door een hdmi-splitter te kopen. Je sluit de Chromecast dan aan op de beamer voor het beeld en een speakersysteem of receiver voor het geluid. Mogelijk heb je ook een mini-hdmi-adapter nodig.

Die mini-hdmi-adapter zorgt voor een brug tussen de hdmi-kabel en de te kleine hdmi-poort. Het is een extra apparaat tussen de Chromecast en de beamer. Hoe meer adapters je gebruikt, hoe meer invloed dat heeft op de beeldkwaliteit – dus dit is iets wat je idealiter voorkomen wil.

Chromecast in tv / Kan niet communiceren met Chromecast
Afbeelding: Google (persafbeelding)

Chromecast en beamer: de audio

Op het gebied van audio kan er dus ook het één en ander misgaan. Misschien hoor je helemaal niets en anders heb je misschien krakkemikkig geluid dat te wijten valt aan ingebouwde speakers met een laag vermogen. Het eerste probleem kan dus opgelost worden middels een adapter.

Je moet de beamer dan kunnen koppelen aan een extern geluidssysteem. Dat kan bijvoorbeeld met bluetoothspeakers, maar een betere optie is luidsprekers aansluiten via de ouderwetse 3,5mm-aansluiting of usb-poort. En anders kun je wellicht iets regelen met een hdmi-kabel.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Maar dan moet je wel zeker weten dat de Chromecast de audio goed doorstuurt en dat de beamer daarmee om kan gaan. Mocht je beamer het geluidsignaal vanuit de Chromecast niet goed kunnen verwerken, dan heb je dus een extra adapter nodig zoals hierboven beschreven.

De oplossing die we eerder aanhaalden is dus een hdmi-splitter, maar zo’n accessoire wordt ook wel audio extractor genoemd. Mocht je dus gaan googlen naar de opties, dan zijn dat de woorden waar je op moet zoeken. Op Reddit vind je hier bijvoorbeeld wat extra advies over.

Chromecast en beamer: instellingen nalopen

Als alles eenmaal werkt, dan kan het geen kwaad de instellingen van de beamer of projector eens na te lopen. Je doet er goed aan eerst naar het kanaal van de juiste hdmi-poort te gaan. Heeft je beamer geen hdmi-poort, dan heb je dus het kanaal van een andere opening nodig.

Je kunt overigens gewoon de Chromecast op een andere opening aansluiting. Daar heb je wel een adapter voor nodig. Net zoals bij een monitor kan dit gaan om verschillende adapters; het ligt maar net aan de opties van je beamer. Denk dan bijvoorbeeld aan een RCA- of VGA-adapter.

Hoe dan ook: wanneer je op het juiste kanaal zit, check dan de instellingen met betrekking tot kleurcorrectie, witbalans, high dynamic range, resolutie, projectieafstand, beeldmodi en keystone-correctie. Ben je niet bekend met die termen, check dan de handleiding van je beamer.

Die instellingen loop je na om voor een goede beeldkwaliteit te zorgen tijdens het kijken. Want als je dan besluit gebruik te maken van een Chromecast en beamer, zorg er dan wel voor dat de beeldkwaliteit op hoog niveau is. Ongeacht het bronapparaat waar je de content op uitkiest.

Via: Pixabay, Mariakray, CC

Chromecast en beamer: Chromecast instellen

Na al die stappen kun je de Chromecast installeren. Als het goed is heb je de Chromecast reeds fysiek geïnstalleerd, waardoor we dus meteen door kunnen gaan naar de digitale installatie via Google Home. Zorg ervoor dat je smartphone of tablet met die app aan boord, verbonden is met wifi.

Wanneer de Chromecast nog niet geïnstalleerd is (en je hem dus voor het eerst gebruikt), dan staan in beeld (van de beamer) installatie-instructies. Is dat niet het geval, dan kun je dit direct via de Google Home-app regelen, door links bovenin op het plusteken te tappen.

Druk nu op Apparaat instellen en op Nieuw apparaat en volg hier de stappen om de Chromecast te verbinden met het wifi-netwerk. De stappen spreken uiteindelijk allemaal voor zich; het belangrijkste is dat de Chromecast verbinding maakt met hetzelfde wifi-netwerk als je smartphone of tablet.

Daarnaast is het een kwestie van content uitkiezen en casten naar je Chromecast die aan de beamer of projector gekoppeld is. Je kunt verschillende soorten content casten, vanuit apps als Netflix, Disney+, Videoland, Spotify en Google Stadia. Kortom: opties en keuzes genoeg, gelukkig.

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Chromecast en beamer: zo werken ze (niet) samen [+ uitleg]”

  1. Goedemiddag!
    Met veel plezier las ik zojuist bovenstaand stuk over een Chromecast in combinatie met een beamer. Ik gebruik dit al jaren en het werkt perfect.

    Nu overweeg ik alleen om over te stappen op een Chromecast HD of 4K en vroeg me een paar dingen af:

    1. Ik heb een Full HD beamer (Optoma HD28e), heeft het dan überhaupt nut de 4K Chromecast te overwegen?

    2. Ik begrijp dat de nieuwste generatie Chromecast op netstroom aangesloten moet worden. Nu heb ik een enkel stopcontact in het plafond waar de beamer op is aangesloten. Als ik daar een splitter op zet (en daarmee dus twee stopcontacten creëer), is het aannemelijk dat deze dan niet overbelast raakt vwb wattage? De beamer heeft 295W stroomverbruik volgens het boekje, een Chromecast HD heeft 5 V gelijkstroom, 1,5 ampère.

    3. De Chromecast HD heeft een USB-C aansluiting maar mijn beamer heeft een USB 2.0 aansluiting, kan ik hier dan succesvol een USB-adapter tussen zetten? En wat is überhaupt de functie van de verbinding via USB-C als de Chromecast via 220V op netstroom is aangesloten en via de HDMI voor het beeld?

    Veel vragen zo op de sneeuwige dinsdagmiddag, hoop dat jullie me verder kunnen helpen!

    Groet,

    Beantwoorden
    • Goede vragen Richie,

      1. Een 4K-Chromecast heeft dan weinig nut. Dat is het enige significante verschil met de HD-versie. Misschien ga je echter wel ooit de beamer upgraden, dus mogelijk is het nu toch die paar tientjes extra waard…

      2. Dat zou – voor zover ik weet – geen probleem moeten zijn.

      3. De USB-C is alleen voor de stroomvoorziening, niet om op de TV/beamer aan te sluiten. Dit gaat altijd via HDMI.

      Hopelijk kun je hier iets mee!

      Succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...