Chromecast installeren: met deze gids lukt het altijd

Chromecast

Een Chromecast installeren is gelukkig zo gebeurd. Het maakt niet uit of je net een nieuwe aangeschaft hebt of een oud model wil koppelen. Met de stappen die we beschrijven in dit artikel, is het zo achter de rug. Dit naslagwerk kun je gebruiken als stappenplan en voor handige tips.

De Google Chromecast

De Google Chromecast is een handig apparaat waarmee je elk beeldscherm of televisie als het ware slim maakt. Je kunt het media-apparaatje zien als een ontvanger die beeld kan ontvangen die gestuurd worden vanaf een smartphone, tablet of zelfs een computer of laptop.

Verschillende applicaties, waaronder muziekstreamingdiensten en videostreamingdiensten, werken met het Castplatform van Google. Je herkent het logo van Chromecast aan het beeldscherm met drie wifisignalen, rechts onderin. Als je daarop tapt, kun je vervolgens je Chromecast selecteren.

Voor we echter zo ver zijn is het zaak dat we de Google Chromecast installeren. Laten we dat dan meteen ook goed doen, zodat je er later geen omkijken naar hebt. Na het installeren kun je de Chromecast gebruiken in combinatie met een tv of beeldscherm met een hdmi-aansluiting.

Chromecast installeren
Via: Google

De Google Chromecast is om verschillende reden populair:

  • Het apparaat is vaak goedkoop
  • De uitgebreidere varianten bieden ondersteuning aan voor meer moderne beeld- en geluidstechnieken
  • De installatie is zo gepiept
  • Naast video’s en muziek kun je tegenwoordig ook games streamen

Houd er echter wel rekening mee dat er verschillende varianten in omloop zijn. De versies van de Google Chromecast die je nu aantreft in Nederland zijn de Chromecast van de derde generatie en de Chromecast Ultra. Met de Ultra gebruik je onder meer gamestreamingdienst Google Stadia.

Google Chromecast installeren

Nu we de basis gehad hebben, is het tijd om te kijken naar hoe je de Google Chromecast installeert. We beginnen met de fysieke aansluiting. Per Chromecastmodel verschilt de installatie een beetje, dus moet je weten met welke versie je te maken hebt. Wij gebruiken in ons voorbeeld de Ultra.

De Google Chromecast Ultra sluit je aan de de hdmi-kabel in de tv te doen op een vrije hdmi-poort. Je kunt de hdmi-kabel ook in een vrije poort op een versterker of een soundbar steken. Dan loopt het beeld dus via de versterker of de soundbar. Dat is ook het kanaal waar je op moet afstemmen.

De bovenstaande stap geldt overigens ook voor de gewone Chromecast. In beide gevallen raden we ook aan de meegeleverde stroomkabel te gebruiken. Dit is een usb-kabel met aan het einde een stekker. Stop die nu in de Chromecast en in het stopcontact en wacht totdat je beeld ontvangt.

Mocht je nog geen beeld zien dat bij de Chromecast hoort, dan zit je waarschijnlijk op het verkeerde kanaal. Check dus nog even goed op welke hdmi-poort de Chromecast aangesloten is. Ook kun je gewoon de beschikbare kanalen afgaan, in de hoop dat je het beeld vanzelf een keer tegenkomt.

Mocht je op zoek zijn naar een interactieve gids, dan kun je ook de website van Google bezoeken. Weet dat dit niet verplicht is. De website van Google neemt je stap voor stap langs alle installatiestappen. Echter, dit artikel doet dat ook en anders heb je de Google Home-app nog.

Chromecast installeren
Via: Wesley Akkerman

Chromecast installeren via Google Home

Nu we het over de Google Home-app hebben: dat is de app die je nodig hebt voor de Google Chromecast-installatie. Wanneer je het juiste kanaal gevonden hebt, dan staat er een Chromecastcode in beeld. Het is belangrijk dat je die code even opschrijft voor later.

Mocht je het nog niet gedaan hebben, download dan de Google Home-app op je smartphone. Het maakt niet uit of je een Androidsmartphone of iPhone gebruikt. Installeer de app, log in met je Google-account en stel een huis in waar de Chromecast in geplaatst wordt.

Gebruik je Google Home al? Dikke prima, dan kun je die stappen dus overslaan. Na het instellen of openen van Google Home, kun je de Chromecast installeren.

  1. Dat doe je door op het plusteken bovenaan te tappen en op Een apparaat instellen te tappen.
  2. Kies dan voor Nieuw apparaat.
  3. Klik nu in beeld op de Chromecast met het nummer dat overeenkomt op het scherm (of dat je net opgeschreven hebt).
  4. Check nu of beide codes in beeld overeenkomen. Het gaat om de code die zowel op het televisiescherm als binnen de Google Home-app staan.
  5. Nu kun je verbinding met het internet maken. Kies hier hetzelfde netwerk uit waar je smartphone en televisie ook onderdeel van uitmaken.
  6. Vul je wachtwoord en voltooi de installatie op je smartphone.

Daarna staat de Chromecast als los onderdeel binnen de app. Als je wil kun je hem toevoegen aan een kamer. Maar dat hoeft niet. Mocht je veel meer smarthomeapparaten hebben, dan kan het voor het overzicht wel handig zijn om hem aan de Woonkamer toe te voegen, bijvoorbeeld.

Chromecast Ultra
Via: Wesley Akkerman

Dat doe je door de Chromecast in kwestie te openen. Tap vervolgens rechts bovenin op het tandwieltje. Daar vind je informatie over de locatie van het apparaat. Tap op Huis om hem toe te voegen aan je eigen huis en tap vervolgens op Ruimte om hem aan een ruimte toe te voegen.

Dit is overigens ook de plek waar je de naam van de geïnstalleerde Chromecast aanpast. Bovenaan tap je dan op Naam en vul je een naam in die je wil geven. Maak er een gemakkelijke naam van, zodat je hem ook sneller gebruikt in je smarthomesetup. Hoe simpeler, hoe beter, is vaak het devies.

Casten naar Chromecast

Na het installeren kun je natuurlijk je content casten. Verschillende apps bieden ondersteuning aan voor Google Chromecast, waaronder Netflix, Disney+, Google Foto’s, Spotify en meer. Je tapt simpelweg op het bekende icoontje, kiest de Chromecast uit en kunt meteen kijken of luisteren.

Merk je dat je problemen hebt met de verbinding? Of gebruik je de Chromecast op een ander netwerk? Geen nood, want dan moet je even de wifi opnieuw instellen. Gelukkig hebben we daar al een ander, handige stappenplan voor geschreven. Daar lees je hier alles over.

Afbeelding: Wesley Akkerman

Tags:

Chromefans
Logo