Chromecast resetten: zo werkt het (alle modellen)

Google Chromecast met Google TV

Soms moet je je Chromecast resetten. Dat gebeurt om verschillende redenen. Wat je reden ook precies is, in dit artikel lees je hoe je dat precies doet. Het maakt niet uit welk model je gebruikt, want we nemen je mee langs alle te nemen stappen voor alle modellen van het populaire apparaat.

Loop je tegen problemen aan met je Google Chromecast? Dan kan het helpen om even de wifinetwerkinstellingen te wijzigen, bijvoorbeeld. Helpt dat niet, dan is de volgende stap even opnieuw opstarten, door de stekker eruit te halen en er weer in te doen.

Chromecast resetten

Zijn de problemen vervolgens niet verdwenen, dan komen we uit bij de meest rigoureuze stap: de Chromecast resetten. Je brengt hem dan terug naar de fabrieksinstellingen, waardoor je hem ook weer opnieuw moet instellen en installeren. Maar dat is een zorg voor later.

Een Chromecast die niet helemaal meewerkt is niet de enige reden om het apparaatje te resetten. Het kan ook zijn dat je een model verkoopt en hem wil klaarmaken voor de volgende eigenaar. Daarnaast kan het zijn dat je zelf een tweedehands model gekocht hebt dat nog niet gereset is.

Dit zijn de meest voor de hand liggende redenen om zo’n Chromecast te resetten. Wellicht heb je er zelf nog een andere reden voor, maar dat is voor het verloop van dit artikel niet heel relevant. Relevant is wel: hoe breng je zo’n ding nou precies terug naar de fabrieksinstellingen?

Chromecast Ultra
Via: Wesley Akkerman

Chromecast resetten via Google Home

Voor alle versies van de Google Chromecast geldt dat je hem kunt resetten via de Google Home-app. Dat is de app die je nodig hebt voor het installeren en gebruiken van het slimme apparaat, dus dat is ook een app die je nu standaard op je telefoon of tablet geïnstalleerd hebt staan.

Mocht je de app niet kunnen vinden: het is een app met een icoontje van een huis in een witte cirkel. Het huis is vormgegeven met een kleurrijke omlijning. De naam is simpelweg Home, tenzij je de naam zelf aangepast hebt. De app staat dus niet bij de G, van Google, maar bij de H, van Home.

Wanneer je de app gevonden hebt, dan kunnen we beginnen. Voordat we teruggaan naar de fabrieksinstellingen, doe je er goed aan nog even te controleren of de Chromecast aangesloten is op het stroom. Dat kan met de reguliere stekker of middels een usb-kabel en adapter.

Zit de stekker in het stopcontact? Top. Eventueel kun je de Chromecast ook nog even op een hdmi-poort aansluiten, bijvoorbeeld van je televisie of een monitor. Dit is echter niet nodig, maar met beeld erbij zie je wellicht beter wat er gebeurt. Volg nu de onderstaande stappen.

 1. Open de Google Home-applicatie op je smartphone of tablet
 2. Tap nu op de Chromecast die je wil resetten; in ons geval is dat de Chromecast Ultra
 3. Tik rechts bovenin op het tandwielicoon
 4. Tap nu op de drie puntjes (dat menu wordt Meer genoemd)
 5. Selecteer de optie Terugzetten op fabrieksinstellingen
 6. Druk nu rechts onderin op de blauwe knop Terugzetten op fabrieksinstellingen
Chromecast resetten
Afbeelding: Wesley Akkerman

Deze optie is alleen beschikbaar wanneer de Google Chromecast en de Google Home-app op je smartphone via hetzelfde netwerk verbinding met elkaar maken. Mocht dat niet het geval zijn (en die kans is groot als je dit leest), dan kun je nog terugvallen op de mogelijkheid hieronder.

Chromecast resetten via de hardware

Je kunt de verschillende Chromecastmodellen ook via de hardware zelf resetten. Bij de eerste Chromecast werkt het net even anders dan bij de andere modellen. Daarom benoemen we de eerste Chromecast even als eerste en apart; voor de overige modellen hanteer je dezelfde stappen.

 1. Doe de Chromecast in je televisie
 2. Houd de knop op het apparaat tenminste 25 seconden ingedrukt
 3. Het brandende ledlampje moet knipperend en rood kleuren, dan kun je naar stap vier
 4. Wacht nu totdat het lampje wit knippert en het tv-scherm leeg is, dan kun je de knop loslaten
 5. Nu wordt het apparaat opnieuw opgestart

Zoals gezegd werkt het resetten bij de tweede en derde generatie Chromecast, evenals de Chromecast Ultra en de versie met Google TV, net even anders. Die modellen zijn wat uitgebreider en sluit je net even op een andere manier aan. De tweede, derde, vierde en vijfde generatie Chromecast resetten werkt zo:

Chromecast resetten
Afbeelding: Wesley Akkerman
 1. Sluit de Chromecast aan op het stroom en de tv (via hdmi)
 2. Houd nu de knop aan de zijkant van de Chromecast ingedrukt
 3. Houd de knop vast wanneer het ledlampje oranje knippert
 4. Word het lampje wit, dan laat je de knop los
 5. Nu wordt het apparaat opnieuw opgestart

Ondertussen kun je meekijken op het aangesloten scherm wat er gebeurt. Wanneer de Chromecast reset, dan zie je ook dat het beeld op zwart gaat. Wanneer de Chromecast dan weer klaar is om geïnstalleerd te worden, dan zie je die mogelijkheid vanzelf in beeld verschijnen.

Chromecast installeren

Als het dan weer zo ver is, doe je er goed aan onze gids voor het installeren van een Google Chromecast te gebruiken. Daarin lees je alles over de installatie en de stappen die je moet ondernemen en zie je ook in de screenshots staan hoe het proces eruit zou moeten zien.

Afbeelding: Google (persafbeelding)

Tags:

Chromefans
Logo