Chromecast zonder wifi: kan het en hoe werkt het?

Chromecast in tv / Kan niet communiceren met Chromecast

Kun je de Google Chromecast zonder wifi gebruiken? Dat antwoord is gelukkig een ‘ja’ en in dit artikel leggen we uit wat je daarover wil weten. Mocht je wifi het dus thuis even niet doen, dan kun je dus terugvallen op twee mogelijkheden.

De Chromecast is een handig apparaat voor in je televisie, waarmee je het beeld van een computer of smartphone verstuurt naar een televisie of beeldscherm. En als je Chromecast built-in hebt, dan kun je audio en video ook nog doorsturen naar soundbars, mediaspelers en slimme speakers.

Lees ook: Wat is casten?

De koppeling tussen het bron- en doelapparaat wordt verricht via het lokale wifinetwerk. Maar wat nou als je wifinetwerk eruit ligt en je heel graag een video (film, serie of eigen materiaal) op je smartphone wil zien? Gelukkig zijn er dan nog steeds mogelijkheden waarop je kunt terugvallen.

Natuurlijk is het ook zo dat je deze mogelijkheden kunt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld in een omgeving bent met een gebrekkige wifiverbinding, zoals een hotelkamer. Je plugt je Chromecast in, pakt je telefoon erbij en kunt één van de twee onderstaande opties gebruiken.

Chromecast zonder wifi gebruiken

De eerste optie wordt de gastmodus genoemd. Deze modus is aanvankelijk in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen video’s naar je Chromecast kunnen sturen, zonder dat ze gekoppeld hoeven te worden aan je lokale netwerk. Zo gebruik je dus de Chromecast zonder wifi.

Nieuwere modellen van de Google Chromecast bieden een eigen wifisignaal aan. Iemand die dus geen toegang heeft tot jouw netwerk, kan derhalve wel content streamen. Eerst moet je achterhalen of jouw Chromecast wel de gastmodus heeft en dat doe je door de stappen op te volgen.

 1. Open de Google Home-app op je smartphone
 2. Ga naar de Chromecast die je wil gebruiken (bij ons is dat Chromecast Ultra)
 3. Open de instellingen door op het tandwieltje te tappen
 4. Scroll naar beneden totdat je Gastmodus ziet staan
 5. Tap daarop en schuif de schuifregelaar rechts naar rechts (hij moet blauw zijn)
 6. Keer terug naar het vorige menu
 7. Geef het apparaat een paar seconden om een pincode aan te maken
 8. Nu staat er een code onder Gastmodus
 9. Die code moet je gebruiken op de telefoon die content wil streamen
Afbeelding: Wesley Akkerman

Mocht je al een code zien staan binnen de apparaatinstellingen, dan is de gastmodus reeds geactiveerd. Dan kun je de Chromecast zonder wifi gebruiken. Kom je de optie niet tegen, dan beschikt het apparaat in kwestie helaas niet over de gastmodus die je wil gebruiken.

Optie voor Androidgebruikers

Gebruikers van Androidsmartphones en -tablets hebben nog een optie tot hun beschikking. Je kunt namelijk het beeld spiegelen van het apparaat dat je op dat moment gebruikt. Onthoud dan dat iedereen kan zien wat er op het scherm gebeurt: alles wordt gestreamd naar de Chromecast.

 1. Open de Google Home-app
 2. Open de Chromecast die nu gekoppeld is
 3. Druk links onderin op de knop Mijn scherm casten
 4. Druk nogmaals op Scherm casten in de pop-up
 5. Nu verschijnt er wederom een pop-up met een waarschuwing; lees die goed door
 6. Ga je akkoord, dan kun je op Nu starten tappen
 7. Wil je stoppen met casten, trek dan het snelle menu naar beneden en druk in de Chromecastnotificatie op Nu ontkoppelen
Afbeelding: Wesley Akkerman

In beide gevallen maakt het dus niet uit of je wifinetwerk in huis functioneert, aangezien er in dit geval niet geleund wordt op die verbinding. De smartphone of tablet staat namelijk direct in verbinding met de Chromecast. Daarom kun je de Chromecast zonder wifi gebruiken.

Heb je wel wifi?

Heb je geen problemen met wifi in huis en wil je de Chromecast gebruiken waar die voor bedoeld is? Neem onze installatiegids dan nog even door. Heb je wel wifiproblemen, dan kun je eens proberen om het wifinetwerk te wijzigen. Maar zonder wifi is het apparaat dus ook gewoon te gebruiken.

Afbeelding: Google (persafbeelding)

Tags:

Chromefans
Logo