Google Home op Windows: zo gebruik je de app op laptop of pc

Google Home

Google Home op Windows gebruiken kan, maar alleen wanneer je bereid bent door een paar hoepels te springen. Je hebt hiervoor speciale software nodig. In dit artikel leggen we je uit welke software je precies nodig hebt en hoe je dan de Google Home-app installeert op een pc met Windows.

Misschien heb je geen Android- of iOS-apparaat en wil je heel graag gebruikmaken van zaken als Chromecast en Google Home. Voor de eerste groep mensen doe je dat gemakkelijk via de Google Chrome– of Firefox-browsers bijvoorbeeld. Maar hoe zit dat met de tweede groep gebruikers?

Google Home op Windows

We halen je meteen uit de droom: je kunt de Google Home-app, evenals de Google Assistent, niet zomaar op Windows installeren, ongeacht de versie die je hebt. Je kunt de software gelukkig wel via een omweg installeren op je computer of laptop met Windows 10 of Windows 11 aan boord.

Het is dus geen onmogelijke opgave Google Home op Windows te gebruiken. Je moet er alleen wat meer moeite voor doen dan je wellicht gewend bent. Het is dus geen simpele kwestie van de juiste software in de Microsoft Store opzoeken, downloaden en meteen kunnen doen wat je wil.

Maar hoe krijgen we dit dan wel voor elkaar. Eigenlijk is het antwoord op die vraag heel simpel: je downloadt gewoon een Android-emulator. Met zo’n emulator op je pc emuleer je de Android-omgeving op hardware die daar niet voor bedoeld is. Maar handig is dit natuurlijk wel.

Google Home en Chromecast
Afbeelding: Google (persafbeelding)

De Android-emulator

Een emulator is geen illegale software. Het is juist een handig programma waarmee je elementen van of juist complete besturingssystemen gebruikt op apparaten die met een ander doeleinde gemaakt zijn. Zo ben je niet afhankelijk van smartphones en tablets om van Android gebruik te maken.

Op het moment dat je dus een Android-emulator op je Windows-computer gebruikt, dan kun je Android-applicaties draaien op je Windows-pc. Met de lancering van Windows 11 wordt dit voor iedereen overigens gemakkelijk gemaakt, omdat Microsoft samenwerkt met Amazon.

Via de Microsoft Store kun je (binnenkort) de Amazon App Store downloaden. Wanneer je dat doet, dan installeer je zonder al teveel moeite allerlei Android-applicaties. Het gaat dan alleen om de Android-apps die Amazon aanbiedt; dat aanbod verschilt nogal met de Google Play Store.

Daarom is het – ook als Windows 11-gebruiker – nog steeds een goed idee gebruik te maken van een emulator. De meest bekende en populaire Android-emulator is Bluestacks. Met dat programma draai je heel gemakkelijk Google Home op Windows, ongeacht de versie die je momenteel draait.

Bluestacks
Afbeelding: Bluestacks

Google Home op Windows via Bluestacks

Houd er rekening mee dat je computer aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo heb je minimaal Windows 7 nodig evenals een recent geüpdatete grafische kaart. Je processor moet van Intel of AMD zijn en je hebt tenminste 2 GB aan werk- en 5 GB aan opslaggeheugen nodig.

Je moet bovendien de beheerder zijn van je eigen computer (ook wel administrator genoemd). Voor de beste ervaring gebruik je Windows 10 (en anders 11), heb je minimaal 8 GB aan werkgeheugen, gebruik je een solid state drive (ssd) in je pc en heb je een snelle of moderne grafische kaart.

Bluestacks installeren
Ga naar de website van Bluestacks en download de meest recente versie van het programma. Onderneem dan de onderstaande stappen.
Sla het downloadbestand (installatiebestand) op en open hem zodat je hem kunt installeren.
Als het goed is zie je onderin beeld van je browser nu een installatiebestand staan.
Na het installeren moet Bluestacks automatisch opstarten. Dit kan wat tijd in beslag nemen. De tijd die het kost is afhankelijk van hoe snel je computer is.
Bluestacks installeren is zo gedaan; je volgt simpelweg de stappen op in beeld.
Als het programma geopend is, dan dien je in te loggen op met je Googleprofiel.
Heb je geen Google-account? Dan maak je er hier eentje aan. Je hebt dat account nodig om toegang te krijgen tot Google Play. Anders kun je geen apps downloaden.
Na het inloggen kun je de apps downloaden die je wil, waaronder dus Google Home.
Dat doe je via het zoekveld van de downloadwinkel.
Google Home op Windows via Bluestacks
Afbeelding: Bluestacks

Google Home op Windows installeren

Is het installeren van Bluestacks gelukt? Mooi! Dan kunnen we Google Home op Windows installeren. Dit is gelukkig een stuk gemakkelijker dan het installeren van het Windows-programma. Open eerst het Bluestacks-programma op je computer en open nu Google Play (de downloadwinkel).

Bovenin de Android-winkel vind je een zoekbalk. Typ hierin dat je op zoek bent naar Google Home. Open de Google Home-pagina en druk op de groene knop voor het installeren. Na het installeren staat de app in de lade en op het thuisscherm. Open Google Home en log in met je Google-account.

Nu kun je Google Home installeren, als je wil. Dat doe je net zoals je dat doet op Android en iOS. Voeg een huis toe, installeren verschillende Google Home apparaten en verkrijg informatie over bijvoorbeeld het weer en verkeer. Loop alle instellingen goed na voor een persoonlijke ervaring.

Wil je opnieuw beginnen, dan kun je Google Home resetten. Het is met een kleine omweg, maar uiteindelijk krijg je de Google Home-app dus ook werkend op een Windows-computer.

Tags:

3 Opmerkingen
 1. Bedankt voor de reactie!
  Ik zal dit eens proberen met mijn iPhone

 2. Probeer de cc in te stellen met uw telefoon/tablet. Hij heeft geen toegang nodig tot google home om er later gebruik van te maken. Uw zoon kan gewoon casten via zijn computer.

  Als de cc v3 de cc met Google tv is, hoeft er helemaal geen telefoon of laptop aan te pas te komen. Deze kan u gewoon instellen met de afstandsbediening die meegeleverd wordt met het apparaat.

 3. Hello,
  Ik heb voor mijn zoon een chroomcast V3 gekocht. Hij heeft GEEN smartphone / tablet.
  zijn TV heeft GEEN WiFi of netwerk aansluiting !
  Op zijn nieuwe Laptop met windows 10 is er WiFi en BT aan boord.
  Na installatie van Bluestacks en Google Home via Google Play heb ik geprobeerd een ChromeCast te installeren. Maar daar gaat het mis! Nadat je op het + teken klikt, moet je een locatie invoeren, geen probleem, maar dan vraagd Google Home om Bluetooth in te schakelen om naar apparaten te zoeken. Ik klik op toestaan, en vervolgens begint die te zoeken, en blijft hij zoeken. De TV staat ondertussen op de juiste poort waar de ChromeCast aangesloten is.
  De enige BT apparaat is de Laptop zelf, en die staat ingeschakeld! Maar ik krijg GEEN verbinding met de ChromeCast! Hoe nu verder?

Laat een reactie achter

 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer
 

Chromefans
Logo