Podimo abonnement: doen of beter niet? (mijn ervaringen)

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Podimo

💡 In het kort

Inmiddels betaal ik al ruim 1.5 jaar voor Podimo en ik ben meer dan tevreden. Er wordt veel goeie content aangeboden, exclusieve podcasts en de app is flink verbeterd. Check ook de extra lange gratis proefperiode.

Als podcastluisteraar heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van Podimo. Als je nog niet precies weet wat dit is, dan helpen we je met dit artikel een eind op weg door alles te vertellen wat je wil weten. Maar vooral ook antwoord op de vraag: is een Podimo abonnement zijn geld wel waard?

Misschien heb je er al een eigen app voor: podcasts. Je vindt ze bijvoorbeeld op Spotify, waar je ze zonder extra te betalen bedrag gewoon kunt beluisteren. Maar er zijn ook losstaande opties beschikbaar binnen Google Play en de App Store en één van die opties is de app Podimo.

Podimo

Podimo abonnement

Podimo is een podcastapp waar je veel gratis te beluisteren content in aantreft. Dit gaat veelal om podcastproducties die je ook in het aanbod van andere streamingdiensten aantreft. De app biedt tevens toegang aan tot exclusieve content – podcasts die je dus nergens anders zult aantreffen.

Maar daar moet je wel voor betalen. Je kunt bijvoorbeeld al voor 4,99 euro per maand toegang krijgen tot exclusieve afleveringen of complete podcasts. Ook is het dan zo dat je tot tien uur aan luisterboeken kunt ervaren. Je krijgt er dus best wat voor terug wanneer je vijf euro per maand inlegt.

En anders kun je wellicht terecht bij het Premium Plus-abonnement van Podimo. Dat kost je 9,99 euro per maand, maar dan krijg je onbeperkt toegang tot luisterboeken. Ook krijg je toegang tot het complete podcastaanbod binnen de app; dan hoef je nergens dus apart of los voor te betalen.

Exclusieve content op Podimo

Met Podimo krijg je dus – in tegenstelling tot veel andere podcastaanbieders – toegang tot exclusieve content. Het Deense bedrijf koopt hiervoor vaak podcasts op (zoals het Nederlandse Dag en Nacht Media) en investeert daarnaast in videopodcasts en true crime-shows.

Als betalende klant van Podimo is dat prima nieuws, want dan krijg je toegang tot een groot scala aan shows die je nergens anders aantreft. Maar de mensen die de producties van die teams via andere platformen volgden, vissen nu achter het net. Hun favoriete content staat nu achter een betaalmuur.

Een aantal exclusieve shows op Podimo

  • Man man man de podcast – Chris, Bas en Domien evalueren de week, elkaar en de rest van hun leven.
  • Moordcast – Spraakmakende moordzaken onderzocht en uitgelegd.
  • Zelfspodcast – Jaap en Sander praten, delen en brainstormen over… Vanalles.
  • Alle geschiedenis ooit – Zeer leerzame en vermakelijke podcast over geschiedenis

Voordat je echter een abonnement op de dienst afsluit, kun je de boel gratis verkennen. Je hoeft je ook niet meteen te registreren om het aanbod te kunnen bekijken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de app te downloaden. Je treft hem aan in de App Store en anders binnen de Google Play Store.

Maar als je het exclusieve aanbod wil aanhoren, dan heb je daar natuurlijk wel een account voor nodig. Dat kan gewoon met je eigen e-mailadres, of je logt in met je Apple-, Google- of Facebook-account. Daarnaast moet je nog even een betaalmethode toevoegen aan je profiel.

Podimo kosten zijn fors, hoe bevalt de app?

Tien euro per maand betalen voor alleen wat podcasts, is voor veel mensen wellicht een te hoog bedrag. Dus is het niet vreemd om te willen weten waar je aan begint. Neem dus vooral zelf de tijd om de app te downloaden en uit te proberen; hieronder presenteren wij in elk geval onze bevindingen.

Binnen de app tref je verschillende middelen aan om podcasts te ontdekken. Denk dan aan de zoekbalk, filters en genres. Ook zie je staan welke podcasts populair zijn, welke uitgelicht worden door Podimo en wat de aanbevelingen zijn. Tot slot zie je nieuwe release en trending podcasts staan.

Er is ook ruimte voor de beste series van dit moment, evenals de podcasts die exclusief te beluisteren zijn via Podimo. Die worden aangeduid met een handige tag Exclusief. Zo weet je als gebruiker precies waar je aan toe bent — hoe vervelend dat ook kan zijn wanneer je besluit niet te betalen.

Rechts onderin het scherm zie je een huisje staan: dit is de homepagina. Hier tref je alle podcasts aan die je luistert en zie je nieuwe afleveringen staan wanneer ze beschikbaar zijn. Dat staat onder Voor jou. Onder Jouw bibliotheek staan opgeslagen en gedownloade afleveringen.

Podimo gratis

Wil je de app uitproberen, maar ben je nog niet zeker of het voor jou het geld waar is, dan is er gelukkig een goede optie. Je kunt gebruik maken van de mogelijkheid om Podimo gratis te beluisteren. Op deze manier kun je proberen of de app, maar vooral de content iets voor jou is.

Overzichtelijke app met duidelijke interface

Over het algemeen is de interface vrij duidelijk en overzichtelijk, ook wanneer je een podcast aanklikt om te beluisteren. Je ziet een omschrijving staan, evenals verschillende knoppen. Denk dan aan downloaden, beoordelen, volgen of natuurlijk af te spelen (of later te pauzeren, bijvoorbeeld).

Verder zijn er nog wat opties waarmee je versneld af kunt luisteren of in delen van vijftien of dertig seconden kunt vooruit en terugspoelen. Tot slot treffen we een handige slaaptimer aan (zodat de boel niet blijft spelen als je in slaap valt) en kun je afleveringen markeren als afgespeeld.

Wat Podimo enigszins tof maakt is dat je tijdens het luisteren naar een opname kunt kijken van de podcast. Dat is allerminst uniek of nieuw te noemen, want dit gebeurt wel vaker. Maar met deze app tref je alle opties aan binnen één platform en heb je alles dus altijd gemakkelijk bij de hand.

Verbeterpunten voor Podimo

Hoewel Podimo in de basis een prima app is, kunnen er veel dingen beter. Zo kunnen we niet filteren op exclusieve content en dat is jammer. Dat is waarschijnlijk waar je de app voor gebruikt en waar je het Podimo abonnement voor afgesloten hebt. Nu valt die content een beetje weg.

De app zelf is prima, maar niet vooruitstrevend of super uniek, of iets dergelijks. De interface lijkt enorm op het aanbod dat er al was. Maar goed, als het werkt, dan werkt het en dan hoef je er ook weinig aan te veranderen. Maar het voelt als betalende klant wel een beetje suf soms.

Je mag namelijk wat meer verwachten wanneer je ergens geld voor neerlegt. Datzelfde geldt voor het aanbod luisterboeken. De selectie is (nog) niet echt overweldigend te noemen, waardoor je er misschien snel op uitgekeken bent. Dit kan in de toekomst nog verbeterd worden, hopen we dan.

Wat ook een beetje stom is: de app archiveert dus zelf geen reeds beluisterde podcasts. Als je die shows uit je recente overzicht wil halen, dan zul je dat handmatig moeten bewerkstelligen. Daarnaast valt op dat de app veel mobiele data gebruikt wanneer je geen toegang hebt tot wifi.

Het grootste nadeel is toch wel dat je nu moet betalen voor voorheen gratis beschikbare content. Maar goed, veel mensen vinden het belangrijk om contentmakers te kunnen steunen in hun werk, dus wellicht trekt dit hen over de streep. Onthoud dat er wel geld naar het platform zelf gaat.

Dus als zo’n podcastmakers zelf iets met een dienst als Patreon doet, of iets vergelijkbaars, en je wil zo’n persoon steunen, dan kun je daar ook een kijkje nemen. Maar dan betaal je wel dubbel voor die content en dat is dan weer jammer. Als consument lijk je hier niet echt te kunnen winnen, zo lijkt het.

Mijn conclusie na >1 jaar Podimo

Zelf heb ik gebruikt gemaakt van de introductie-deal bij de lancering in Nederland, waar ik bij één van mijn favoriete podcasts (Man man man) een jaar lang gratis toegang kreeg. In dit jaar heb ik genoten van de content, maar de app is niet briljant. Sterker nog: de ‘gratis’ podcasts luister ik in een andere app (Pocketcasts).

Neemt niet weg dat Podimo als dienst niet de moeite waard is. Voor € 5 per maand krijg je toegang tot een aantal unieke podcast en dat is voor mij in ieder geval het geld waard. Dus ook na het eerste jaar, gebruik ik Podimo nog steeds een aantal malen per week.

Voor de audioboeken gebruik ik overigens geen Podimo, maar Storytel. Deze gebruik ik al sinds de introductie in 2013.

Twijfel je nog, je kunt de app altijd gratis proberen. Check deze link voor de gratis proefperiode.

Lees ook

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...